Čitajući novine, gledajući TV zatrpani smo savetima kako živeti zdravo. Sve to zvuči dobro, ali je činjenica da čovek mora sam da pronađe svoju formulu zdravog života u skladu sa svojim mogućnostima.
                                               
Ono što mene čini zadovoljnom, a samim tim i zdravom otkrivala sam postepeno, godinama, kada sam tražila rešenje za svoje zdravstvene probleme. Pravo otkriće za mene bila je joga i Olivera Stojšić koja me je uvela u svet joge na čemu sam joj beskrajno zahvalna. Njeni časovi joge su za mene bili prvi korak u razumevanju sebe i svog tela.
Bilo je trenutaka kad mi se nije išlo ali sam istrajala i taj divan osećaj zadovoljstva posle završenih vežbi i svest da sam uradila nešto korisno za sebe i svoje zdravlje,
činio me je srećnom a vremenom i zdravijom jer su problemi koje sam imala nestali.
Pre nekoliko godina krenula sam i  na planinarenje po Fruškoj gori. Potreba za prirodom i šetnjom prerasla je u divna nedeljna druženja.
Ponekad izuzetno naporne staze jačale su mi volju i izdržljivost. A tek divan osećaj slatkog umora po završetku ne može se opisati rečima.
Svakodnevne šetnje po desetak kilometara po gradu, keju, vožnja biciklom, sve su to moji recepti za zdrav život.
Možda je ta potreba za aktivnošću bila samo dugo godina potisnuta obavezama jer u mladosti sam bila aktivna, kao gimnastičarka i padobranka.
Probala sam i teretanu, ali to mi nije prijalo. Zato mislim da je najvažnije za zdrav život pronaći aktivnost koja prija tvom organizmu. Želim posebno da naglasim da nisu samo vežbe te koje prijaju, tu su i ljudi sa kojima delite ista interesovanja i u čijem se okruženju prijatno osećate.
Imala sam sreću da upoznam divne ljude a komunikacija sa ljudima koji šire pozitivnu energiju je još jedan korak bliže zdravom životu kome težimo. “Zdravlje je najveće bogatstvo“ toliko puta izgovorena rečenica , koje se setimo tek kad ga izgubimo.

Zato je svaki trud i napor koji učinimo na putu ka zdravom životu jako važan, jer nas osnažuje kako fizički tako i psihički.



                                                                                                                                                                                                                                                                               Jasna Karadžić                                                                                                                                                                      Novi Sad

Коментари